به گزارش نبض نگار: این توصیهها عموماً شامل لنزهای تماسی نرم و سخت و همچنین لنزهای تماسی روزانه و طولانی مدت میشود. پیشنهادات مراقبتی ممکن است بسته به نوع لنزهایی که استفاده میکنید متفاوت باشد. در اینجا به نحوه قراردادن، خارج کردن و ملاحظات و توصیه های ضروری در استفاده از لنزهای تماسی می پردازیم.
نحوه قرار دادن لنزهای تماسی
در اینجا دستورالعملهای گام به گام برای نحوه قرار دادن لنزهای تماسی آورده شده است:
قبل از انجام هر کار دیگری، دستان خود را کاملاً با آب و صابون بشویید؛ این کار احتمال عفونت چشم را کاهش میدهد. از صابونهایی که حاوی روغن یا عطر اضافی هستند خودداری کنید، زیرا میتوانند به سطح لنز بچسبند.
دستان خود را با دستمال کاغذی یا پارچه بدون پرز خشک کنید تا ذرات در یک یا هر دو چشم شما شناور نشوند.
یکی از لنزها را از جعبه نگهداری خارج کنید. سپس، آن را با دقت روی نوک انگشت اشاره یا میانی دست غالب خود قرار دهید. برای لمس لنز از نوک انگشتان خود به جای ناخنهایتان استفاده کنید.
لنز را با محلول لنز تماسی بشویید. اگر لنز افتاد، قبل از اینکه سعی کنید آن را در چشم خود قرار دهید، دوباره آن را با محلول بشویید.
نقاط پاره یا آسیب دیده روی لنز را بررسی کنید و مطمئن شوید که به سمت راست بیرون است. اگر لنز به شکل کاسه درآمده و لبههای آن به سمت بالا برگشته است، آمادهاید که آن را روی چشم خود قرار دهید. اگر لنز مانند یک درب به نظر میرسد - لبههای آن به سمت بیرون برگشته است - لنز را برعکس کنید.
پلک بالایی خود را با دست غیرغالب خود باز نگه دارید و در حالی که به آینه نگاه میکنید، آن را نگه دارید. پلک پایینی خود را با انگشت وسط یا حلقه دست غالب خود پایین بکشید.
لنز تماسی را روی چشم خود قرار دهید. در حین انجام این کار، به جلوی خود یا به سقف نگاه کنید.
به آرامی چشمان خود را ببندید و آنها را در یک دایره کامل بچرخانید تا به قرارگیری صحیح لنز کمک کند. چشمان خود را باز کنید و چند بار به آرامی پلک بزنید. در آینه نگاه کنید تا ببینید آیا لنز در مرکز چشم شما قرار دارد یا خیر.
اگر لنز به درستی قرار گرفته و در مرکز قرار گرفته باشد، چشم شما باید احساس راحتی کند و بینایی شما باید واضح باشد. اگر احساس ناراحتی میکنید یا بیناییتان تار است، باید لنز را خارج کرده و دوباره وارد کنید.
پس از قرار دادن لنز اول، این فرآیند را با لنز دوم تکرار کنید.
مراحل خارج کردن لنزها به شرح زیر است:
لنزها را فقط پس از شستن و خشک کردن دقیق دستهایتان برای جلوگیری از عفونت چشم، لمس کنید.
محفظه نگهداری لنز را برگردانید و محلول لنز تماسی باقی مانده را تکان دهید، سپس آن را در هوا خشک کنید یا محفظه را با یک پارچه تمیز و تازه خشک کنید.
جلوی آینه بایستید و به بالا نگاه کنید. پلک پایین خود را با انگشت وسط دست غالب خود پایین بکشید. سعی کنید همیشه ابتدا همان لنز (چشم راست یا چشم چپ) را خارج کنید تا از سردرگمی جلوگیری شود.
لنز تماسی را با انگشت اشاره دست خود که با آن مینویسید، با دقت به سمت سفیدی چشم خود بلغزانید.
لنز را به آرامی با پدهای انگشت اشاره و شست خود بگیرید تا از چشمتان خارج شود.
این فرآیند را برای خارج کردن لنز از چشم دیگر خود تکرار کنید.
اگر لنزهای شما یکبار مصرف روزانه نیستند، پس از خارج کردن آنها را تمیز کنید. دستورالعملهای تمیز کردن ارائه شده توسط متخصص مراقبت از چشم یا سازنده لنز را دنبال کنید. فقط از محلولهای تمیز کننده توصیه شده استفاده کنید؛ از محلولهای خانگی استفاده نکنید.
لنزها را در یک جعبه نگهداری قرار دهید و روی آنها را با محلول لنز تازه بپوشانید. لنزهای روزانه را دور بیندازید.
چگونه از لنزهای تماسی و چشمان خود مراقبت کنیم؟
مراقبت صحیح از لنزهای تماسی میتواند به حفظ سلامت چشمها کمک کند و عمر لنزهای تماسی شما را افزایش دهد. متخصصان نکات زیر را برای مراقبت از لنزهای تماسی و محافظت از چشمان شما در برابر عفونت توصیه میکنند:
جعبه نگهداری لنزهای تماسی خود را حداقل هفتهای یک بار با آب گرم و صابون تمیز کنید. آن را کاملاً بشویید و با استفاده از یک دستمال تمیز خشک کنید.
جعبه نگهداری را حداقل هر سه ماه یکبار یا طبق توصیه متخصص مراقبت از چشم خود تعویض کنید.
اگر دچار سوزش غیرمعمول چشم هستید، لنزهای خود را بردارید. این ممکن است شامل قرمزی، درد، ناراحتی، تغییرات بینایی، حساسیت به نور، اشکریزش بیش از حد یا ترشحات عجیب از چشم باشد. تا زمانی که به متخصص مراقبت از چشم مراجعه نکردهاید و مشکل برطرف نشده است، لنزهای خود را دور نگه دارید.
هنگام بیماری، حتی اگر فقط سرماخوردگی باشد، از لنزهای تماسی استفاده نکنید. وقتی بیمار هستید، میکروبها میتوانند هنگام گذاشتن یا برداشتن لنزها از دستان شما به چشمانتان منتقل شوند.
به یاد داشته باشید که پلک بزنید. پلک زدن منظم به تمیز و مرطوب نگه داشتن لنزهای شما کمک میکند.
برای جلوگیری از خشک شدن چشمها و لنزهای تماسی، از قطرههای مرطوبکننده طبق توصیه چشمپزشک خود استفاده کنید.
محلول لنز تماسی را یک ماه پس از باز کردن، حتی اگر مقداری از محلول باقی مانده باشد، دور بیندازید.
هرگز محلول لنز تماسی را دوباره استفاده نکنید.
هنگام خواب از لنزهای خود استفاده نکنید، مگر اینکه چشمپزشک شما اجازه دهد.
از شنا کردن یا دوش گرفتن در هنگام استفاده از لنز خودداری کنید، مگر اینکه در صورت شنا، عینک ایمنی بزنید. قرار دادن چشم در معرض آب در حالی که لنز در چشم دارید، میتواند باعث عفونتهای چشمی مانند کراتیت آکانتامبا شود.
هرگز لنزهای تماسی را با بزاق دهان خود تمیز یا مرطوب نکنید. این کار میتواند میکروبها را به لنزها وارد کند.
از آب شیر برای خیساندن یا شستشوی لنزهای خود استفاده نکنید. این کار ممکن است منجر به عفونت چشم شود.
آیا لنز تماسیم برعکس قرار گرفته شده است؟
تفاوت بین لنز تماسی برعکس و لنز تماسی راستگرد میتواند ظریف باشد. یک راه خوب برای تشخیص تفاوت این است که از خود بپرسید آیا لنز شبیه نیمی از یک توپ است یا یک کاسه سوپ با لبه.
نکته این است که لنز را روی انگشت خود قرار دهید تا یک فنجان تشکیل شود. سپس لنز را مستقیماً جلوی چشمان خود نگه دارید تا به کنار فنجان نگاه کنید.
اگر لبههای لنز بیرون زده و در امتداد لبهها یک "لب" ایجاد کنند، لنز برعکس به بیرون است. اگر فقط یک شکل "U" کامل تشکیل دهد، در موقعیت صحیح قرار دارد.
لنزهای تماسی و نور فرابنفش
محققان نور فرابنفش (UV) را به ایجاد آب مروارید مرتبط دانستهاند. قرار گرفتن در معرض نور فرابنفش بیش از حد همچنین ممکن است منجر به وضعیتی به نام فوتوکراتیت یا «برف کوری» شود.
به همین دلیل است که برخی از لنزهای تماسی اکنون حاوی یک عامل مسدودکننده اشعه ماوراء بنفش هستند. شما نمیتوانید با نگاه کردن به یک لنز تماسی متوجه شوید که آیا مسدودکننده اشعه ماوراء بنفش دارد یا خیر - عامل مسدودکننده شفاف است تا بینایی را مختل نکند. بستهبندی لنز تماسی مشخص میکند که آیا محصول دارای مسدودکننده اشعه ماوراء بنفش است یا خیر، یا میتوانید از چشم پزشک خود بپرسید.
بسیار مهم: لنزهای تماسی مسدودکننده اشعه ماوراء بنفش قرار نیست جایگزین عینک آفتابی شوند. یک لنز تماسی فقط قرنیه شما را میپوشاند، نه کل چشم شما را.
اما، لنزهای تماسی مسدودکننده اشعه ماوراء بنفش به محافظت از قسمتهای پوشیده چشم در برابر تشکیل زائدههایی مانند پینگوکولا و پتریژیا کمک میکنند.
عینک آفتابی با محافظت در برابر اشعه ماوراء بنفش میتواند قسمت بیشتری از چشم شما و قسمتهایی از صورت شما را که آن را احاطه کرده است، بپوشاند. به همین دلیل است که لنزهای تماسی با مسدودکنندههای اشعه ماوراء بنفش به گونهای طراحی شدهاند که استفاده از عینک آفتابی را به عنوان یک محافظت اضافی تکمیل کنند.
اگر از لنزهایی با رنگ ثابت استفاده میکنید، راه دیگر این است که لنز را روی نوک انگشت خود قرار دهید و سپس به آن نگاه کنید. لبه لنز رنگی باید بسیار آبی (یا سبز، بسته به رنگ) به نظر برسد. اگر لنز وارونه باشد، این اتفاق نخواهد افتاد.
برخی از لنزهای تماسی همچنین دارای علامتگذاری لیزری، مانند نام تجاری، در لبه هستند تا به شما کمک کنند. اگر بتوانید آن را به درستی بخوانید، لنز برعکس قرار نگرفته است.
اگر لنز تماسی را برعکس در چشم خود قرار دهید، نگران نباشید. لنز احساس ناراحتی ایجاد میکند، اما نمیتواند هیچ آسیبی وارد کند.
آرایش چشم و لنزهای تماسی
وارد شدن آرایش در چشم آزاردهنده است. اما با لنزهای تماسی اوضاع بدتر هم میشود، زیرا ممکن است به جای اینکه مستقیماً از چشم خارج شود، به لنزها بچسبد. برای اینکه چشمانتان زیبا و خوشحالت به نظر برسند، این نکات را دنبال کنید:
همیشه قبل از آرایش، لنزهای تماسی خود را بگذارید. همچنین مهم است که قبل از لمس لنزهای تماسی، دستهای خود را کاملاً بشویید تا هیچ روغن، کرم یا لوسیونی به لنزها منتقل نشود.
فقط از لوازم آرایش ضد حساسیت استفاده کنید. بسیاری از برندها، محصولات آرایش چشم را برای چشمهای حساس تولید میکنند که باید باعث تحریک کم یا بدون تحریک شوند.
سایه چشم کرمی کمتر از پودر وارد چشم میشود. اما اگر کرمها وارد چشم شوند، میتوانند چشمهای شما را بیشتر تحریک کنند.
کرمهای بر پایه آب را به جای کرمهای روغنی انتخاب کنید.
هرگز خط چشم را بین مژهها و چشم خود - که به عنوان "خط آبی" نیز شناخته میشود - نکشید. خط چشم را فقط روی قسمتی از مژههای خود که کاملاً از چشم شما دور است، بکشید.
برای پاک کردن آرایش چشم، دستهای خود را بشویید و خشک کنید. سپس لنزهای خود را بردارید و مراقب باشید که به هیچ آرایشی برخورد نکنند. در نهایت، از پاککننده آرایش چشم خود استفاده کنید.
آرایش چشم خود را مرتباً عوض کنید - حداقل هر سه ماه یکبار. باکتریها میتوانند به مرور زمان وارد آرایش چشم قدیمی شوند و به طور بالقوه باعث عفونت چشم شوند. یکی از راههای تشخیص اینکه آرایش شما خیلی قدیمی است یا نه، بوی نامطبوع آن است.
وسایل و مواد آرایش چشم خود را با دیگران به اشتراک نگذارید.
عفونتهای قارچی چشم حتی با مراقبت مناسب از لنزهای تماسی نیز میتوانند رخ دهند.
حتی اگر توصیههای چشمپزشک خود را برای مراقبت از لنزهای تماسی رعایت کنید، هنوز احتمال ایجاد عفونت وجود دارد.
محققان وجود آلودگی قارچی را در محلول لنز تماسی شرکتکنندگان در مطالعه بررسی کردند. همه شرکتکنندگان در مطالعه بدون علامت عفونت بودند و روزانه از لنزهای تماسی یکبار مصرف نرم استفاده میکردند. لنزها برای تعویض ماهانه طراحی شده بودند.
پس از برداشتن لنزهایشان، شرکتکنندگان آنها را در جعبه نگهداری خود قرار دادند. سپس جعبه را با محلول ضدعفونیکنندهای که چشمپزشکشان توصیه کرده بود، پر کردند.
محققان نمونههایی از محلول ضدعفونیکننده موجود در جعبهها را گرفته و به مدت چهار روز کشت دادند.
از 216 نمونه جمعآوریشده، 15 نمونه از آنها حداقل برای یکی از چندین گونه قارچی که قادر به ایجاد عفونت چشم هستند، آزمایش مثبت داشتند.
این مطالعه نتیجه گرفت که حتی زمانی که استفادهکنندگان از لنزهای تماسی در مراقبت از لنزهای تماسی کوشا هستند، خطر عفونتهای قارچی چشم مرتبط با لنزهای تماسی همچنان وجود دارد.
نکاتی برای استفاده از لنزهای تماسی
برای اینکه بتوانید از تماس های تلفنی به راحتی استفاده کنید، در اینجا چند نکته برای استفاده از تماس های ارائه شده است:
هنگام استفاده از لنزهای تماسی، روی یک سطح تمیز و صاف بایستید. اگر روی سینک هستید، حتماً دریچه را ببندید.
سعی کنید همیشه اولین لنز تماسی را در یک چشم، چه راست و چه چپ، قرار دهید. این کار مانع از اشتباه گرفتن چشمهای راست و چپ میشود، زیرا ممکن است قدرت یا اندازههای متفاوتی داشته باشند.
از شستهای خود با محصولاتی که حاوی لانولین و لوسیونهای خنککننده هستند، خودداری کنید. این مواد اضافی میتوانند روی لنزها بریزند.
قبل از استفاده، محفظه لنز را به آرامی با محلول نگهداری تکان دهید. این کار میتواند در صورت گیر کردن لنزهای تماسی، آنها را کند. (با انگشت خود سعی کنید لنز را بکشید، وگرنه ممکن است پاره شود.)
نکاتی برای برداشتن لنزهای تماسی
قبل از شروع به نیشگون گرفتن، لحظهای به آینه نگاه کنید و مطمئن شوید که واقعاً لنزهای تماسی خود را گذاشتهاید. نیشگون گرفتن سطح چشم در حالی که لنز تماسی وجود ندارد میتواند باعث آسیب به قرنیه شود.
ناخن های خود را کوتاه نگه دارید تا از خراشیدن چشم یا آسیب دیدن لنزهای تماسی هنگام گذاشتن یا برداشتن آنها جلوگیری کنید.
یک عینک یا لنز تماسی به همراه خود داشته باشید تا در صورت بروز اتفاقی برای تماس هایی که می توانید استفاده کنید، از آنها استفاده کنید.
دستگاههایی برای برداشتن لنزهای تماسی، به نام «پلانگر»، نیز توسط چشم پزشک شما در دسترس هستند. مطمئن شوید که با این دستگاهها فقط لنز را لمس کنید و نه سطح چشم خود را.
پس از آن که لنزهای تماسی خود را میگذارید، برمیدارید و از آنها مراقبت میکنید، از این نکات و ترفندها استفاده کنید. در کمترین زمان در این کار حرفه ای می شوید!
منبع: www.allaboutvision.com
0 دیدگاه