آنچه که باید در مورد شستشوی میوه و سبزیجات بدانید

چه سبد خریدتان را از فروشگاه مواد غذایی با کلی میوه و سبزیجات پر کرده باشید، چه کیسه‌های خریدتان را از محصولات محلی بازار کشاورزان پر کرده باشید، یا یک فلفل یا گوجه فرنگی رسیده از باغچه خودتان چیده باشید، قدم بعدی شما (البته قبل از پخت و پز و خوردن) تمیز کردن آن است. پس چگونه میوه‌ها و سبزیجات را تمیز می‌کنید تا برای خوردن ایمن باشند؟ و بهترین زمان برای شستن آنها چه زمانی است؟ در اینجا هر آنچه را که باید بدانید تا بتوانید از محصولات تازه در هر وعده غذایی لذت ببرید، آورده شده است.
آنچه که باید در مورد شستشوی میوه و سبزیجات بدانید

به گزارش نبض نگار: میوه ها و سبزیجات قبل از اینکه وارد شهرها یا کشورهای شما شوند، سفر بسیار زیادی را پشت سر می گذارند. آن ها در طول مسیر، مواد ناسالم بسیاری از قبیل موم، خاک، و آفت کش های شیمیایی را جمع آوری می کنند. همچنین می توانند دارای پاتوژن هایی باشند که باعث بیماری های ناشی از غذا می شوند. این میکروب‌های مضر شامل سالمونلا، ای کولای و لیستریا هستند. حتی اگر قصد خوردن پوست میوه را ندارید، شستشوی آن ضروری است. هنگامی که میوه ها و سبزیجات را برش می دهید، میکروب های روی پوست می توانند وارد آنها شده و موجب آلودگی آن میوه گردند.

روش های شستشو و ضدعفونی کردن میوه و سبزیجات
شستشو و ضدعفونی کردن میوه و سبزیجات تازه، برای اطمینان از ایمنی مواد غذایی با حذف پاتوژن های مضر مانند E. coli و سالمونلا، کاهش باقی مانده آفت کش ها، و از بین بردن کثیفی یا زباله هایی که ممکن است حاوی آلاینده ها باشند، ضروری است. همچنین خطر آلودگی متقابل را به حداقل می رساند و به حفظ کیفیت و تازگی محصول کمک می کند. اقدامات مناسب، مانند شستشو با آب تمیز، استفاده از مواد ضدعفونی کننده مناسب برای مواد غذایی و خشک کردن کامل سبزیجات، تضمین می کند که آنها برای مصرف ایمن و بهداشتی هستند و در برابر بیماری های ناشی از غذا محافظت می کنند. این مقاله، ضمن ارائه انواع روش شستشوی میوه و سبزی، محصول ارگانیک فوداسیب، بعنوان یک ماده موثر و ایمن برای شستشو و ضدعفونی میوه و سبزیجات را معرفی خواهد کرد.

دیگران چه می خوانند:

چرا باید میوه‌ها و سبزیجات را بشویید؟
میوه‌ها و سبزیجات ممکن است دارای بقایای آفت‌کش یا یک پوشش مومی باشند که گاهی اوقات برای حفظ تازگی به آنها اضافه می‌شود. آنها همچنین می‌توانند حاوی مقداری خاک و شن (چه قابل مشاهده و چه غیر قابل مشاهده) باشند که باید قبل از خوردن آنها را از بین ببرید.
محصولات قبل از اینکه به دست شما برسند، از چندین محیط مختلف عبور می‌کنند، بنابراین تمیز کردن آنها نیز پایه‌های شما را می‌پوشاند.
محصولات تازه می‌توانند از طرق مختلف آلوده شوند، اما پیروی از این مراحل ساده می‌تواند به محافظت از شما و خانواده‌تان در برابر بیماری‌های ناشی از غذا کمک کند.
مقامات بهداشت فدرال تخمین می‌زنند که سالانه نزدیک به 48 میلیون نفر بر اثر غذای آلوده به میکروب‌های مضر بیمار می‌شوند و برخی از دلایل آن ممکن است شما را شگفت‌زده کند.
اگرچه اکثر مردم می‌دانند که برای جلوگیری از بیماری، باید با محصولات حیوانی با دقت رفتار شود، اما محصولات نیز می‌توانند عامل شیوع بیماری‌های ناشی از غذا باشند. در سال‌های اخیر، ایالات متحده چندین شیوع بزرگ بیماری ناشی از میوه‌ها و سبزیجات آلوده - از جمله اسفناج، طالبی، گوجه‌فرنگی و کاهو - داشته است.
گلندا لوئیس، متخصص بیماری‌های ناشی از غذا در سازمان غذا و دارو، می‌گوید محصولات تازه می‌توانند از بسیاری جهات آلوده شوند. در طول مرحله رشد، محصولات ممکن است توسط حیوانات، مواد مضر موجود در خاک یا آب و بهداشت ضعیف در بین کارگران آلوده شوند. پس از برداشت محصول، از دست‌های زیادی عبور می‌کند و خطر آلودگی را افزایش می‌دهد. آلودگی حتی می‌تواند پس از خرید محصول، در حین آماده‌سازی غذا یا از طریق ذخیره‌سازی ناکافی رخ دهد.

سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) می‌گوید در صورت امکان، محصولاتی را انتخاب کنید که کبود یا آسیب‌دیده نباشند و مطمئن شوید که اقلام از پیش برش‌خورده - مانند کیسه‌های کاهو یا برش‌های هندوانه - چه در فروشگاه و چه در خانه، در یخچال یا روی یخ نگهداری می‌شوند. در ادامه به نحوه شستسوی صحیح میوه ها و سبزیجات می پردازیم.

 روش های شستشو و ضدعفونی سبزیجات و میوه
دو روش متداول برای شستشوی میوه و سبزی وجود دارد. محصولات نرم تر یا سبزی های برگ دار باید با استفاده از روش خیساندن تمیز شوند. در حالی که سبزیجات با پوست سفت تر را می توان با استفاده از محلول اسپری تمیز کرد. در زیر، دو روش شستشو و ضدعفونی میوه و سبزیجات ارائه شده است.

شستشوی میوه و سبزی به روش خیساندن:
استفاده از روش خیساندن برای شستن محصولات برای میوه هایی که بافت فشرده دارند مانند توت ها و سبزیجات دارای شکاف مانند کلم بروکلی ایده آل است. خیساندن نه تنها باعث خلاص شدن از شر میکروب ها یا مواد شیمیایی مضر می شود، بلکه می توان از آن برای احیای محصول برای طعم بهتر و عمر طولانی تر استفاده کرد. اگر میوه ها و سبزیجات محلی و ارگانیک خریداری می کنید که حاوی مواد شیمیایی یا مواد نگهدارنده مضر نیستند، می توانید از آب گرم برای شستشوی محصولات خود استفاده کنید.


مراحل شستشوی میوه و سبزی به روش خیساندن

هنگام روش خیساندن، باید مراحل زیر را گام به گام دنبال کرد:
سینک را ضدعفونی کنید، دست‌ها را بشویید و از آب و صابون برای تمیز کردن تمام قسمت‌هایی که با محصولات تازه‌تان در تماس هستند، استفاده کنید.
سینک را با محلول ضدعفونی کننده میوه و سبزی رقیق شده یا محلول سرکه پر کنید. (نسبت محلول شوینده به آب 1:30 باشد). سبزیجات را حداقل 30 ثانیه خیس کنید.
آنها را در یک آبکش بریزید و در حالی که با آب سرد آبکشی کنید، محصول را با دست بمالید و بگذارید در هوا خشک شود.

شستشوی میوه و سبزی به روش اسپری:
برای محصولاتی با پوست سفت‌تر مانند بادمجان، سیب‌زمینی یا خیار می‌توانید از اسپری و اسکراب برای تمیز کردن کامل آلودگی و آفت‌کش‌ها استفاده کنید. این روش همچنین برای میوه ها و سبزیجات بزرگتر و صاف و بدون شکاف یا ترک ایده آل است.
مراحل شستشوی میوه و سبزی به روش اسپری
برای شستشو و ضدعفونی سبزیجات و میوه ها به روش اسپری، باید مراحل زیر را انجام داد:
دست ها و تمام قسمت هایی که با محصولات تازه شما در تماس هستند را با آب و صابون بشویید.
یک بطری اسپری را با محلول ضدعفونی میوه و سبزی پر کنید و تمام سطح هر سبزی یا میوه را محلول پاشی کنید.
اجازه دهید محلول حداقل 30 ثانیه روی محصول بماند.
از دستان خود یا یک برس پاک کننده سبزیجات برای تمیز کردن محصول استفاده کنید و محلول را زیر آب جاری سرد بشویید.

نکات مهم در شستشو و ضدعفونی میوه و سبزیجات

شستن موثر میوه ها و سبزیجات قبل از خوردن آنها در واقع بسیار ساده تر از آن چیزی است که تصور می کنید. در این بخش نحوه صحیح و ایمن شستشوی میوه و سبزی ذکر شده است:

همیشه قبل از شروع کار، دست های خود را بشویید. در غیر این صورت قبل و بعد از ضدعفونی کردن، میکروب ها را به طور تصادفی از دستان خود به محصولات منتقل می کنید.
میوه و سبزی را بلافاصله پیش از مصرف نشویید. رطوبت یک زیستگاه عالی برای رشد باکتری ها است. اگر میوه ها و سبزیجات را قبل از اینکه آماده مصرف کنید، ضدعفونی کنید، موجب ایجاد رشد محیط باکتری های اضافی خواهد شد. این باکتری ها لزوما خطرناک نیستند، اما می‌توانند روند خراب شدن محصولات را تسریع بخشد.
برای شستشوی میوه و سبزی، از آب سرد استفاده کنید.
اگر کاهو، کلم یا سبزی های برگدار مشابه را ضدعفونی می کنید، قبل از ضدعفونی کردن، لایه بیرونی سبزی ها را جدا کنید. قبل از تمیز کردن، برگ های دیگر میوه ها و سبزیجات را نیز جدا کنید و از شر هر لکه آسیب دیده یا کبودی که می تواند محل نگهداری باکتری ها باشد خلاص شوید.
برای مواردی مانند سیب، سیب زمینی، هویج و سایر میوه ها و سبزیجات سفت، از برس سبزیجات در حین شستشو با آب سرد استفاده کنید. برای محصولات نرم‌تر مانند انواع توت‌ها، گوجه‌فرنگی و قارچ، از دستان خود برای مالش ملایم در حین آبکشی استفاده کنید.
بسیاری از میوه‌ها و سبزیجات متخلخل هستند، به این معنی که یک ماده خارجی می تواند به راحتی به داخل آن ها نفوذ کنند. پس باید از مواد ضدعفونی کننده مطمئن برای شستشو و ضدعفونی میوه و سبزیجات استفاده کرد.

از چه موادی برای شستشو و ضدعفونی سبزیجات و میوه استفاده می شود؟

طبق گفته سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) و مراکز کنترل بیماری (CDC)، استفاده از آب معمولی برای شستشوی میوه و سبزی شدیدا منع شده است. از این رو برخی افراد از سرکه، نمک، جوش شیرین و غیره برای شستشو و ضدعفونی میوه و سبزیجات استفاده می کنند. محبوب ترین عامل ضد عفونی کننده، کلر (هیپوکلریت سدیم) است که به صورت اسپری یا غوطه ور کردن استفاده می شود. اما از آنجایی که این مواد ممکن است بقایایی بر روی میوه و سبزی برجای بگذارند، عموما از ضدعفونی کننده های جایگزین استفاده می شود. برخی از این مواد عبارتند از: بلیچ، دی اکسید کلر، ازن، اتانول، پراکسید هیدروژن، پراستیک اسید، اسیدهای آلی و آب الکترولیز شده.

تفاوت عملکرد پراستیک اسید با بلیچ، کلر و ازن در ضدعفونی میوه و سبزی
یکی از مزایای استفاده از ضدعفونی کننده میوه و سبزی پراستیک اسید نسبت به بلیچ این است که؛ پراستیک اسید تحمل بسیار بالاتری در برابر بار آلی دارد. ترکیبات آلی به سختی بر فعالیت آن در آب تأثیر می گذارد. اما بلیچ در حضور بار آلی بالا به سرعت تجزیه می شود. لذا برای حفظ غلظت موثر آن در آب شستشو، باید بلیچ را به طور مداوم به آب شستشو تزریق کرد. بنابراین، مصرف و هزینه ها را افزایش می دهد.

 منبع: https://www.fda.gov/
/https://www.aralshimi.com

آنچه که باید در مورد شستشوی میوه و سبزیجات بدانید

اخبار وبگردی:

آیا این خبر مفید بود؟